Barion Pixel

Vega burger vörös lencséből és sütőtökből, házi bucival és savanyított lilahagymával

Elkészítési idő: 60 perc

Megkívántam egy jó hamburgert, de kicsit tovább gondoltam és készítettem egy vegetáriánus változatot az otthon meglévő alapanyagokból. Sem ízben, sem állagban nem hasonlít egy hagyományos marhahúsos burgerhez, nem ez volt a célom, egyszerűen egy nagyon finom ételt kívántam fogyasztani, és ez jutott eszembe. A fűszerezését viszonylag egyszerűre hagytam, de nyugodtan lehet még fokozni vagy variálni 🙂

8-10 lencsés-tökös hamburger pogácsához:
200 g vörös lencse (nyers súly)
1 lilahagyma, kis kockákra vágva
1-2 gerezd fokhagyma, reszelve
kis darab gyömbér, reszelve
1 tk. füstölt paprika
150 g sült, héj nélküli tök
1 babérlevél
3 ek. csicseriborsóliszt
só, ízlés szerint
olaj a sütéshez (én most magas olajsavtartalmú napraforgó-olajat használtam)
ecetes lilahagyma receptem a Funky kaják könyvemben, fermentált zöldség, mustár és majonéz a tálaláshoz

A lencsét párszor átmossuk hideg víz alatt, leszűrjük és egy kisebb lábosba tesszük. Felöntjük kétszeres mennyiségű friss vízzel, beledobjuk a babérlevelet, megsózzuk, lefedjük és felforraljuk. Ha felforrt, levesszük a fedőt és kis lángra tesszük, kb. 10-15 perc alatt puhára főzzük. Magába fogja szívni a víz nagy részét, ha esetleg mégis marad kevés víz alatta, de már puha a lencse, egyszerűen öntsük el a felesleget. Én egy szűrőbe öntöttem és hagytam lecsepegni.

Egy serpenyőben kevés olajon megdinszteljük a lilahagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a gyömbért is. Egy konyhai robotgépben simára turmixoljuk a sült sütőtököt és a pirított hagymát, majd hozzáadjuk a lencsét, a csicseriborsólisztet és a füstölt paprikát, és egyneműre turmixoljuk (nem kell teljesen simára, nem baj ha kicsit darabos marad). 

Én hagytam állni a masszát 5 percig, hogy picit besűrűsödjön, majd nagyon enyhén benedvesített kézzel burgereket formáztam. Egy tapadásmentes serpenyőben egy kevés olajon a vega burgerek mindkét oldalát 2-3 percig sütöttem, vagy amíg aranybarnák lettek. 

Hozzávalók 4 nagyobb vagy 6 kisebb bucihoz:
15 g útifűmaghéj
200 ml hideg víz
180 g hajdinaliszt
1 L-es méretű tojás (vagy 2 db M-es)
6 g sütőpor
4 g só
opcionálisan: 1 tk. hagymapor vagy fokhagymapor

Az útifűmaghéjat és a vizet összekeverjük egy kis tálkában és állni hagyjuk kb. 5 percig. Egy zselés állagú massza lesz belőle. Egy keverőtálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sütőport, a sót és a fokhagymaport, alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk az útifűmaghéj zselét és a tojást, és kézzel pár perc alatt egyneművé gyúrjuk. Enyhén ragadós a tészta, de könnyen összeáll és jól formázható lesz. Ha tiszta, enyhén benedvesített kézzel formázzuk, akkor nem fog ragadni!
Hamburger bucikat formázunk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük (ne érjenek össze), és 180 fokra előmelegített (felső-alsó-légkeveréses) sütőben 25 percig sütjük. Szeletelés előtt várjunk legalább 15 percet.

A bucikat félbevágtam, egyik felét megkentem majonézzel, a másik felét mustárral, tettem egy réteg fermentált répát, egy réteg ecetes lilahagymát, majd a tökös-lencsés burgert, még egy réteget a zöldségekből, végül jóízűen elfogyasztottam! 

Picture of LauNoo

LauNoo

2 Responses

  1. Nagyon izgalmas ez is, szuperek a szakácskönyveid, most találtam rájuk. Kérdeznék: csicseriborsó liszt helyett működhet más liszttel? Köszönöm

    1. Köszönöm szépen!
      Igen, biztosan működik más lisztekkel is, pl. rizsliszt, hajdinaliszt, kölesliszt, zabliszt, szezámliszt, stb. Ha elkészíted, megköszönöm ha megírod, hogy sikerült! 🙂

Hozzászólás a(z) LauNoo bejegyzéshez Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek