🕒 Elkészítési idő: 60 perc
Mivel gyerekkorom nagy részét Angliában töltöttem, sok klasszikus angolszász ételhez kötődöm erős nosztalgiával – ezek közül több ma is igazi kedvencem (ha jól vannak elkészítve! 😄). Ilyen a sausage roll is: egyszerű, mégis zseniális kombinációja a fűszeres darált húsnak és a ropogós leveles tésztának.
Hozzávalók 5-6 darabhoz:
500 g darált sertés- vagy csirkehús (sertés esetén a 10–20%-os zsírtartalmú a legjobb)
1 tk. friss zsályalevél, aprítva (friss hiányában szárított is megfelel)
1 tk. szárított kakukkfű
1/2 tk. szárított majoránna
1/2 tk. szárított rozmaring
1 tk. só
frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint (érdemes legalább 1/4 tk.-nyit használni)
80 g gluténmentes zsemlemorzsa vagy 3 ek. gluténmentes zabliszt
1 csomag Schär gluténmentes leveles tészta
1 tojás, felverve
opcionális: szezámmag a tetejére szórva
Elkészítés
1. A tészta előkészítése
A leveles tésztát a csomagoláson jelzett módon kiolvasztjuk. Mi a mikrót választottuk, így néhány perc alatt kész is lett. Fontos, hogy a tészta ne maradjon túl fagyos, mert akkor nehezebb szépen kitekerni, és a végeredmény sem lesz olyan egyenletes.
2. A töltelék elkészítése
A darált húst alaposan összegyúrjuk a fűszerekkel, a sóval, a borssal és a zsemlemorzsával (vagy zabliszttel). Minél tovább gyúrjuk, annál ruganyosabb lesz a töltelék sütés után, ezért érdemes kb. 4–5 percig dolgozni vele, hogy ne maradjon túl puha.
3. Összeállítás
A töltelékből két rudat formázunk, nagyjából olyan hosszúakat, mint a leveles tészta hosszabb oldala, kb. 3 cm szélesre és magasra.
Az egyik rudat a tészta egyik hosszanti szélére helyezzük, majd feltekerjük addig, amíg a tészta éppen körbeéri a tölteléket.
A találkozásnál a tészta szélét vékonyan megkenjük felvert tojással, hogy összetapadjon, majd levágjuk a felesleget.
Ugyanígy járunk el a másik hússal és a maradék tésztával is.
4. Sütés
A kész rudakat a kívánt méretre vágjuk – lehetnek falatnyi vagy nagyobb darabok is.
A tekercseket a zárt részük lefelé fordítva helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, megkenjük tojással, és ízlés szerint megszórjuk szezámmaggal.
180 °C-ra előmelegített sütőben (felső-alsó sütés vagy légkeverés) kb. 25 percig sütjük, amíg a tészta aranybarna és ropogós lesz.



