Barion Pixel

Miszós-juharszirupos keksz

Elkészítési idő: 30 perc

Nekem ez a keksz maga a tökély, mert szeretem a sós és édes ízeket együtt. A hozzáadott miszó paszta egy nagyon jó „ízességet” kölcsönöz neki. A legutóbbi fermentálunk és főzünk tanfolyamon készítettük el a csapattal, a képen látható kekszeknél jóval kisebb méretben. A lenti receptet dupláztuk, úgy lett legalább 30-35 kisebb keksz! Nekem most nem volt időm kicsiket formázgatni és két tepsin sütni, ezért a nagyobb méretű cookie-ra esett a választásom, így is nagyon finom lett! 12-13 percig sütöttem, 180 fokos, légkeveréses, felső-alsó sütéses sütőben.

Hozzávalók 12-20 kekszhez (méretétől függően változik a mennyiség)

100 ml folyékony extra szűz kókuszolaj (sima kókuszolaj is jó, de ne legyen forró!)
125 g juharszirup 
1,5 ek. világos (fehér) miszó paszta
1 db L-es méretű tojás
1 tk. vanília aroma
1 csapott tk. szódabikarbóna
csipet só
220 g mandulaliszt
200 g 75-85%-os étcsokoládé, kis darabokra törve
tengeri sópehely a tetejére

Egy tálban simára keverjük a kókuszolajat, a juharszirupot és a miszó pasztát, majd hozzákeverjük a tojást és a vaníliát is. Hozzáadjuk a mandulalisztet, a szódabikarbónát és a csipet sót, és egyneműre keverjük. Végül belekeverjük spatulával a csokoládé darabokat is. Sütőpapírral bélelt tepsire 12-20 golyót formázunk, 12 darab esetén közepes méretűek, 20 darab esetén kis méretű kekszek lesznek. Minél kisebb a keksz, annál kevésbé törékeny amikor kihűlt. 

A golyókat enyhén lenyomkodjuk (ügyeljünk arra, hogy a kekszek ne érjenek össze), megszórjuk a tengeri sópehellyel és 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük, vagy amíg szép aranybarna lesz. Érdemes megvárni, hogy kihűljön a keksz mielőtt megkóstoljuk. Puhább és törékenyebb lehet amikor még forró vagy nagyon meleg! Várjuk meg, amíg kicsit kihűl.

Picture of LauNoo

LauNoo

3 Responses

  1. Kedves Laurien!
    Elkészítettem juharszirup helyett mézzel, csak ennyi volt a változtatás.
    Egy adagból 13 db lett. Íze csodásan csokis, másnap is nagyon puha könnyen szét-
    esik. Most hűtőben várja hogy megegyük. Mit javasol, hogy keményebb, kekszesebb
    legyen vendégeknek is kínálható.
    Köszónöm a válaszát.
    Üdvözlettel, Labossa Péterné

    1. Kedves Labossa Péterné!

      Nagyon örülök, hogy ízlik a keksz! A 13 darabból arra következtetek, hogy közepes méretűek lehetnek, nekem a legutóbbi sütésnél 9 darab óriási kekszem lett :-))

      Ez a keksz recept alapvetően egy puhább kekszet ad, aminek egyik előnye, hogy soha nem szárad ki, de ha szeretné, hogy kicsit keményebb legyen, akkor a hűtőben lehűtés lehet, hogy ideiglenesen megoldja, vagy a másik javaslatom, hogy legközelebb esetleg próbálja meg, hogy kicsit több mandulalisztet használ (kb. 30 grammal többet), hogy tömörebb legyen a massza, és ha kiskanállal szedi a kekszeket a tepsire és 200 Ft-os érménél csak kicsivel nagyobb golyókat formáz, akkor jobban át tudnak sülni. Ha a sütő már forró amikor beteszi a kekszet, akkor kb. 8 percnél nézzen rá, nehogy megégjenek, de simán lehet, hogy bírja akár 10-11 percig is, nem baj ha mélyebb aranybarna. Tálalás előtt pedig hagyjuk kihűlni.

      Remélem ez segít!

      1. Kedves Laurien!

        Köszönöm válaszát, napokban fogom elkészíteni újra.
        Üdv. Labossa Péterné

Hozzászólás a(z) LauNoo bejegyzéshez Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek