Barion Pixel

Francia és magyar lecsó

Te melyiket választanád inkább? 🙂

Természetesen érthető, hogy ha a magyar lecsót választod, hiszen azzal nőttünk fel, mindenkinek van legalább egy felmenője, aki készített nyaranta lecsót. Minden család kicsit másképp készíti, már az alapoknál is több választásunk van, zsírral, zsírszalonnával vagy olajjal készítem? Csak hagyma, paprika és paradicsom kerül bele, vagy esetleg más zöldséget is használok? Kolbászos? Vagy inkább virslivel készül, netán mindkettővel? És hát persze a tojásos lecsóról se feledkezzünk meg. Egy szó mint száz, sokféle változat létezik! Mindennek ellenére én a francia lecsót is nagyon-nagyon szeretem, kicsit más, mégis nagyon ismerős ízek.

Ma a piacon járkálva még elég sok paradicsomot, padlizsánt és paprikát láttunk, de tudjuk, hogy már nem sokáig lesz kapható, ezért még egy utolsó lecsó-hajrá mellett döntöttünk. Én egy zöldséges francia lecsót készítettem, Lőrinc pedig egy magyar kolbászos lecsót. 

FRANCIA LECSÓ – Elkészítési idő: 35 perc

Hozzávalók 2 személyre:
1 kis cukkini, karikázva
1 kis padlizsán, kockákra vágva
2 paprika, kimagozva és kockákra vágva (én egy tv-t és egy bogyiszlóit használtam)
2 nagy paradicsom, reszelve
1 nagy vöröshagyma, szeletelve
2-3 gerezd fokhagyma, szeletelve
1 tk. szárított kakukkfű vagy oregánó
olívaolaj vagy magas olajsavas napraforgó-olaj
só és bors, ízlés szerint
friss bazsalikom a tetejére

A padlizsánt tálba tesszük, meglocsoljuk pár evőkanál olajjal, sózzuk, borsozzuk és a kakukkfűvel fűszerezzük, alaposan átforgatjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütjük vagy amíg szépen megpuhul és aranybarna lesz. A cukkinit és a paprikát szintén tálba tesszük, meglocsoljuk egy kevés olajjal, sózzuk és borsozzuk és a sütőbe tesszük, de csak kb. 15 percre. 

Egy nagyobb serpenyőben egy kevés olajon megdinszteljük a hagymát, közben nagy lyukú reszelőn lereszeljük a két paradicsomot (egy tálba reszeljük bele). Hozzáadjuk a hagymához először a fokhagymát, majd pár perc pirítás után a paradicsomot is és néhány percig főzzük, közben sózzuk és borsozzuk. 

Ha még kell idő a sütőben lévő zöldségeknek, zárjuk el a tüzet a paradicsom alatt, hogy ne főjön el az összes leve. A sütőben sült zöldségeket adjuk hozzá a paradicsomos szószhoz és 1-2 percig közepes lángon főzzük. Tálaláskor kínáljunk mellé egy szelet pirítóst és szórjuk meg friss bazsalikommal.

MAGYAR LECSÓ – Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók 3-4 személyre:
1 ek. kacsazsír
2 nagy vöröshagyma, szeletelve
1 szál kolbász, karikázva
7 paprika, kimagozva és szeletelve (5 tv-t és 2 bogyiszlóit használt a Lőrinc)
4 közepes paradicsom, kockázva
1 ek. őrölt fűszerpaprika
só, ízlés szerint

Egy nagyon edényben a kacsazsíron megdinszteljük a hagymát, utána hozzáadjuk a kolbászt és kb. 5 percig pirítjuk, vagy amíg színt nem kap. Utána hozzáadjuk a paprikát, sózzuk és kb. 8-10 percig, közepes lángon pirítjuk, hogy összeessen a paprika. Ezután hozzáadjuk a fűszerpaprikát, elkeverjük, majd a paradicsomot is belekeverjük és 5 perc alatt készre főzzük. A végén lehet bele ízlés szerint tojást is ütni, kenyérrel, rizzsel vagy gluténmentes tarhonyával kínáljuk.

Picture of LauNoo

LauNoo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek