Barion Pixel

Miszós-juharszirupos keksz

Elkészítési idő: 30 perc

Nekem ez a keksz maga a tökély, mert szeretem a sós és édes ízeket együtt. A hozzáadott miszó paszta egy nagyon jó „ízességet” kölcsönöz neki. A legutóbbi fermentálunk és főzünk tanfolyamon készítettük el a csapattal, a képen látható kekszeknél jóval kisebb méretben. A lenti receptet dupláztuk, úgy lett legalább 30-35 kisebb keksz! Nekem most nem volt időm kicsiket formázgatni és két tepsin sütni, ezért a nagyobb méretű cookie-ra esett a választásom, így is nagyon finom lett! 12-13 percig sütöttem, 180 fokos, légkeveréses, felső-alsó sütéses sütőben.

Hozzávalók 12-20 kekszhez (méretétől függően változik a mennyiség)

100 ml folyékony extra szűz kókuszolaj (sima kókuszolaj is jó, de ne legyen forró!)
125 g juharszirup 
1,5 ek. világos (fehér) miszó paszta
1 db L-es méretű tojás
1 tk. vanília aroma
1 csapott tk. szódabikarbóna
csipet só
220 g mandulaliszt
200 g 75-85%-os étcsokoládé, kis darabokra törve
tengeri sópehely a tetejére

Egy tálban simára keverjük a kókuszolajat, a juharszirupot és a miszó pasztát, majd hozzákeverjük a tojást és a vaníliát is. Hozzáadjuk a mandulalisztet, a szódabikarbónát és a csipet sót, és egyneműre keverjük. Végül belekeverjük spatulával a csokoládé darabokat is. Sütőpapírral bélelt tepsire 12-20 golyót formázunk, 12 darab esetén közepes méretűek, 20 darab esetén kis méretű kekszek lesznek. Minél kisebb a keksz, annál kevésbé törékeny amikor kihűlt. 

A golyókat enyhén lenyomkodjuk (ügyeljünk arra, hogy a kekszek ne érjenek össze), megszórjuk a tengeri sópehellyel és 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük, vagy amíg szép aranybarna lesz. Érdemes megvárni, hogy kihűljön a keksz mielőtt megkóstoljuk. Puhább és törékenyebb lehet amikor még forró vagy nagyon meleg! Várjuk meg, amíg kicsit kihűl.

Picture of LauNoo

LauNoo

3 Responses

  1. Kedves Laurien!
    Elkészítettem juharszirup helyett mézzel, csak ennyi volt a változtatás.
    Egy adagból 13 db lett. Íze csodásan csokis, másnap is nagyon puha könnyen szét-
    esik. Most hűtőben várja hogy megegyük. Mit javasol, hogy keményebb, kekszesebb
    legyen vendégeknek is kínálható.
    Köszónöm a válaszát.
    Üdvözlettel, Labossa Péterné

    1. Kedves Labossa Péterné!

      Nagyon örülök, hogy ízlik a keksz! A 13 darabból arra következtetek, hogy közepes méretűek lehetnek, nekem a legutóbbi sütésnél 9 darab óriási kekszem lett :-))

      Ez a keksz recept alapvetően egy puhább kekszet ad, aminek egyik előnye, hogy soha nem szárad ki, de ha szeretné, hogy kicsit keményebb legyen, akkor a hűtőben lehűtés lehet, hogy ideiglenesen megoldja, vagy a másik javaslatom, hogy legközelebb esetleg próbálja meg, hogy kicsit több mandulalisztet használ (kb. 30 grammal többet), hogy tömörebb legyen a massza, és ha kiskanállal szedi a kekszeket a tepsire és 200 Ft-os érménél csak kicsivel nagyobb golyókat formáz, akkor jobban át tudnak sülni. Ha a sütő már forró amikor beteszi a kekszet, akkor kb. 8 percnél nézzen rá, nehogy megégjenek, de simán lehet, hogy bírja akár 10-11 percig is, nem baj ha mélyebb aranybarna. Tálalás előtt pedig hagyjuk kihűlni.

      Remélem ez segít!

      1. Kedves Laurien!

        Köszönöm válaszát, napokban fogom elkészíteni újra.
        Üdv. Labossa Péterné

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek