Barion Pixel

Thai zöld curry leves zöldségekkel

Természetesen vízzel is elkészíthető, viszont alaplével főzve mélyebb ízeket és tartalmasabb levest kapunk! 🙂 Ha nincs kedved/időd alaplevet főzni, akkor ajánlom szeretettel az Alaplébár termékeit.

A minap főztem egy nagy adag marha alaplevet, összesen kb. 4 kg csontból. Volt benne egy húsos csont, egy kuglicsont és három velős csont. A húsos csontot négy kisebb részre, a kugli csontot két kisebb részre fűrészeltettem a hentesnél, így jól belefért a nagy levesfőző fazékba.

Én mindig a velős csontot teszem legalulra, így nem úszkálnak a vízben, hanem lesúlyozza őket a többi csont. Nekem így soha nem fő ki belőle a velő, hanem szépen benne marad a csontban. Felöntöm annyi vízzel, hogy teljesen ellepje a csontokat, adok hozzá egy evőkanál sót és felteszem főni.

Amikor egyszer felforrt (ne zubogjon soha a víz!), akkor leveszem kis lángra, onnantól kezde végig csak kis lángon főzöm és nem fedem le! Ha lefedjük, akkor a fedőről folyamatosan vissza csöpögnek a levesbe a vízcseppek, ettől állandóan zavaros lesz a teteje, így a végeredmény sem lesz szép tiszta. Az első órában rendszeresen habozom le a tetejét, utána általában már max. egy keveset kell ezzel foglalkozni.

Ezen a ponton hozzáadok még egy evőkanál sót, 5-6 egész bors szemet, 5-6 szelet héjas gyömbért, 2 szem csillagánizst, 2 ek. gluténmentes szójaszószt, 2 ek. halszószt és 1 feketére pirított vöröshagymát (természetesen az összes fűszer/ízesítő elhagyható belőle, én így szeretem elkészíteni). A vöröshagymát héjastól félbevágom és egy serpenyőben a vágott felén 8-10 percig pirítom, vagy amíg nagyon sötétbarna/feketés nem lesz, ezt nevezzük feketére pirított hagymának, így adom hozzá a leveshez.

Az egészet 4-6 órán át főzöm, de lehet akár tovább is. Ha közben nagyon elfő a leve, fel lehet önteni még valamennyi forró vízzel, bár én nem szoktam, nem zavartatom magam ha néhány óra főzés után kicsit kilóg az egyik csont. Ebből a mennyiségből nekem bő 2,5 liter alaplevem lett, minimális zsír volt a tetején, amit könnyen le tudtam szedni miután kihűlt.

A THAI CURRYS LEVESHEZ egy lábosban egy kevés zsiradékon lepirítottam néhány szeletelt újhagymát, majd hozzáadtam egy evőkanál thai zöld curry pasztát, amit pár perc pirítás után felöntöttem 1 liter alaplével. Adtam hozzá még 2 citromnádat, 4-5 kaffir lime levelet, sóztam és borsoztam és kis lángon főztem 10 percig. Közben felvagdostam a zöldségeket. Néhány sárgarépát meghámoztam és gyufaszálra vágtam és egy maradék 1/3 fej brokkolit kis rózsákra szedtem. Hozzáadtam a zöldségeket a leveshez, kevertem hozzá 200 ml kókusztejszínt és lehúztam a tűzről, a zöldségeket csak épphogy átmelegítettem, azt szerettem volna, hogy ress maradjon. Újhagymával és korianderrel megszórva tálaltam! 25 perc alatt elkészül a leves!

Picture of LauNoo

LauNoo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek