Pontosabban: Sült zöldségek pikáns narancsos öntettel és gyömbér csipsszel 🙂
Elkésztési idő: 40 perc
Meglepődve olvastam nemrég, hogy az ősz és a tél elérkeztével sokan úgy gondolják, hogy kevesebb zöldséget kezdenek fogyasztani, a tavaszhoz és a nyárhoz képest. Én stabilan sok zöldséget fogyasztok egész évben, természetesen követve amit az évszak éppen kínál. A termelői piacokon való vásárlás azért is nagyon hasznos, mert ott tényleg azt tudom megvásárolni, ami éppen megterem. A nagy üzletek kínálatából néha nehéz lenne megmondani, hogy éppen milyen hónapot írunk. Ez az étel szerintem ISTENI, bízom benne, hogy lesz akinek szimpatikus és elkészíti!
Hozzávalók egy tepsihez:
1/2 (kisebb) kanadai tök, hámozva és kockázva
3 közepes burgonya, kockákra vágva
1/2 fej karfiol, közepes rózsákra szedve
kevés olaj a zöldségekre
1 tk. füstölt chilipehely (cserélhető füstölt paprikára)
só és bors, ízlés szerint
A gyömbér csipszhez:
5 cm gyömbér, hámozva és vékony gyufaszálra vágva
kb. 80 ml paleolaj a sütéshez (magas olajsavas napraforgó-olaj)
csipet só
Az öntethez mindent tegyünk egy befőttes üvegbe és jól rázzuk össze!
2 ek. olívaolaj
1 ek. fehér balzsamecet
1/2 kezeletlen narancs reszelt héja és leve
2 gerezd fokhagyma, reszelve
1 tk. szárított kakukkfű
1/2 tk.
A zöldségeket meglocsoljuk az olajjal, sózzuk, borsozzuk és fűszerezzük a chilivel. 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. A ropogós gyömbér csipszhez forrósítsuk fel egy kis lábosban az olajat, teszteljük egy szállal, akkor jó ha egyből elkezd buborékozva sülni, de ne legyen túl forró (pl. ne füstöljön!) Összesen 3-4 percig sütjük, amíg aranybarna lesz, majd szűrő kanállal kiemeljük és papírra tesszük, hogy lecsepegjen. Végül megszórjuk egy kevés sóval. A sült zöldséget nagy tálba tesszük, meglocsoljuk annyi öntettel, amennyire gusztusunk van, majd megszórjuk zöldfűszerrel és a ropogós gyömbérrel. Mennyei a hétköznapokon is, de egy vendégvárásra is gyönyörű étel!
3 Responses
Nagyon izgalmas. Lehet hogy lemaradt egy összetevő a lista végén?
Igen, valóban! A só maradt le a végéről.