Barion Pixel

Mennyei sült zöldségek

Pontosabban: Sült zöldségek pikáns narancsos öntettel és gyömbér csipsszel 🙂

Elkésztési idő: 40 perc

Meglepődve olvastam nemrég, hogy az ősz és a tél elérkeztével sokan úgy gondolják, hogy kevesebb zöldséget kezdenek fogyasztani, a tavaszhoz és a nyárhoz képest. Én stabilan sok zöldséget fogyasztok egész évben, természetesen követve amit az évszak éppen kínál. A termelői piacokon való vásárlás azért is nagyon hasznos, mert ott tényleg azt tudom megvásárolni, ami éppen megterem. A nagy üzletek kínálatából néha nehéz lenne megmondani, hogy éppen milyen hónapot írunk. Ez az étel szerintem ISTENI, bízom benne, hogy lesz akinek szimpatikus és elkészíti! 

Hozzávalók egy tepsihez:
1/2 (kisebb) kanadai tök, hámozva és kockázva
3 közepes burgonya, kockákra vágva
1/2 fej karfiol, közepes rózsákra szedve
kevés olaj a zöldségekre
1 tk. füstölt chilipehely (cserélhető füstölt paprikára)
só és bors, ízlés szerint

A gyömbér csipszhez:
5 cm gyömbér, hámozva és vékony gyufaszálra vágva
kb. 80 ml paleolaj a sütéshez (magas olajsavas napraforgó-olaj)
csipet só

Az öntethez mindent tegyünk egy befőttes üvegbe és jól rázzuk össze! 
2 ek. olívaolaj
1 ek. fehér balzsamecet
1/2 kezeletlen narancs reszelt héja és leve
2 gerezd fokhagyma, reszelve
1 tk. szárított kakukkfű
1/2 tk.

A zöldségeket meglocsoljuk az olajjal, sózzuk, borsozzuk és fűszerezzük a chilivel. 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. A ropogós gyömbér csipszhez forrósítsuk fel egy kis lábosban az olajat, teszteljük egy szállal, akkor jó ha egyből elkezd buborékozva sülni, de ne legyen túl forró (pl. ne füstöljön!) Összesen 3-4 percig sütjük, amíg aranybarna lesz, majd szűrő kanállal kiemeljük és papírra tesszük, hogy lecsepegjen. Végül megszórjuk egy kevés sóval. A sült zöldséget nagy tálba tesszük, meglocsoljuk annyi öntettel, amennyire gusztusunk van, majd megszórjuk zöldfűszerrel és a ropogós gyömbérrel. Mennyei a hétköznapokon is, de egy vendégvárásra is gyönyörű étel!

Picture of LauNoo

LauNoo

3 Responses

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek