Hozzávalók 4 személyre:
– 1 nagy padlizsán, kis kockákra vágva
– olívaolaj
– só, bors
– za’atar fűszerkeverék (elhagyható)
– 2 lilahagyma, felszeletelve
– 2 közepes cukkini, felkockázva
– 1 tk őrölt kömény
– 1 tk őrölt paprika
– 1/2 tk őrölt fahéj
– 6–8 db koktélparadicsom, negyedelve
– kb. 200 ml víz
– friss petrezselyem
– szárított borbolya (elhagyható)
Elkészítés:
A padlizsánt meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk za’atarral, majd 180 °C-on 25 percig sütjük.
Közben olívaolajon megdinszteljük a lilahagymát, hozzáadjuk a cukkinit, sózzuk, borsozzuk.
Fűszerezzük köménnyel, paprikával és fahéjjal, pár percig pirítjuk.
Hozzáadjuk a koktélparadicsomot és a vizet, majd belekeverjük a sült padlizsánt is.
15 perc alatt sűrűre főzzük.
A tetejét megszórjuk petrezselyemmel és (ha van) szárított borbolyával.
Tipp:
Tálald vöröslencsés rizzsel: egyszerűen keverj a főzéshez egy kevés vöröslencsét a rizshez – ugyanúgy készül, mint a sima rizs, de sokkal tartalmasabb!
Fodros keles burgonyasaláta főtt tojással
– 500 g újburgonya, negyedelve
– 250 g fodros kel (torzsa kivágva, levelek kisebb darabokra tépve)
– 3 ek. olívaolaj
– 2 ek. balzsamecet
– 1 púpos tk. majonéz
– 1 púpos tk. magos mustár (sima mustár is jó helyette)
– só, bors
– 4 tojás
Elkészítés:
Az újburgonyát sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük.
A fodros kelt forrásban lévő sós vízbe tesszük, 3–4 percig főzzük, majd szintén leszűrjük.
Egy befőttesüvegben vagy tálban összekeverjük az öntet hozzávalóit: majonéz, mustár, olívaolaj, balzsamecet, só, bors – alaposan összerázzuk vagy kikeverjük.
Az öntetet a főtt burgonyára és a fodros kelre öntjük, óvatosan összeforgatjuk.
A tojásokat forrásban lévő vízben 6,5–7 percig főzzük, majd hideg vízben lehűtjük és meghámozzuk. A salátát a félbevágott tojásokkal tálaljuk.