Elkészítési idő: 60 perc
Ha esetleg éppen azon gondolkozol, hogyan tudnál több keresztesvirágú zöldséget fogyasztani, ez a recept neked szól! 🙂 A hagyományos rizses-húsos rakott káposztát kicsit tovább gondoltam és egy brokkolis-májas rizzsel készítettem el. Mint tudjátok, én fogyasztok színhúsokat, de rendszeresen van húsmentes napom, vagy színhúsmentes napom, ilyenkor belsőséget és/vagy alaplevet fogyasztok.

Hozzávalók 6-8 adaghoz:
3-4 ek. folyékony kókuszolaj vagy 1-2 ek. kacsazsír + kevés a kenéshez
1 fehér hagyma, kis kockákra vágva
2-3 gerezd fokhagyma, szeletelve
1 kis fej brokkoli, aprítva
500 g pecsenye kacsamáj vagy csirkemáj, kis kockákra vágva
2 csokor petrezselyem, aprítva
10-15 kelkáposzta levél, vastag torzsája kivágva
200-250 g kerekszemű rizs
só és bors, ízlés szerint
Egy nagy edényben a zsiradékon üvegesre pároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát és az aprított brokkolit, sózzuk és borsozzuk és 5 percig pirítjuk. Közben megmossuk a rizst hideg vízben, majd leszűrjük és hozzáadjuk a brokkolihoz. Elkeverjük, felöntjük kevés vízzel (kb. 50 ml) és néhány percig pirítjuk, arra ügyeljünk, hogy ne legyen túl forró az edény és ne égjen le.
A kis kockákra vágott májat is hozzákeverjük a rizshez, újra sózzuk és borsozzuk, elkeverjük és pár percig pirítjuk. Egy sütőformát kikenünk egy kevés zsírral, leteszünk egy réteg kelkáposzta levelet és egy réteg rizses tölteléket, még egy réteg káposztát és rizses májat, végül a tetejére egy utolsó réteg káposztát helyezünk. Én maradék káposztát használtam el, emiatt már nem maradt nagy levelem a tetejére, a kicsiket vékonyra szeleteltem és azzal szórtam meg a tetejét. Meglocsoltam egy kevés olajjal, sóztam és 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütöttem, ha egész levél van a tetején lehet szerintem egy picit tovább is sütni. Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, így nem fog szétesni (én nem tudtam kivárni, muszáj volt lefotózni sötétedés előtt! :-D)
