Elkészítési idő: 25 perc
A bolti „mentes” granolák ára meglehetősen borsos, egy doboz egy családnak nem gondolom, hogy sokáig kitartana.
Ha megvesszük magunknak a hozzávalókat, kevés idő alatt sokkal nagyobb mennyiségben el tudjuk készíteni, kedvezőbb áron és pont olyanra, amilyennek szeretjük! 👌
Az alábbi recept sütéssel együtt 25 perc alatt megvan és közel 1 kg granola lesz belőle. Persze nagyon változó, hogy ki mennyit fogyaszt egy alkalommal, de ha saccolnom kellene, ez körülbelül 13-15 adag. Leírtam, hogy én mennyiért vettem az összetevőket, a beszerzési helyek: DM, Lidl és a Bosnyák piac voltak. Látható, hogy kb. 3700 Ft-ból lett 1 kg, a készen kapható granolák (amiben gyakran jóval kevesebb dióféle van) inkább 5000-6500 Ft/kg áron mozognak.

Hozzávalók:
- 500 g gluténmentes aprószemű zabpehely (1000 Ft)
- 150 g natúr dióféle (pl. mandula, mogyoró, kesudió, pekándió) (kb. 700 Ft)
- 100 g cukrozatlan aszalt fekete cseresznye (vagy egyéb aszalvány) (900 Ft)
- 200 g kókuszolaj (500 Ft)
- 100 g termelői méz (500 Ft)
- 2 tk. holland kakaópor
- 1 tk. őrölt fahéj
- két nagy csipet só
A zabot, a dióféléket és az aszalt cseresznyét összekeverjük egy nagy tálban. A folyékony kókuszolajat alaposan összekeverjük a mézzel, a kakaóval, a fahéjjal és a sóval, majd ráöntjük a zabra, majd nagyon alaposan összekeverjük, hogy teljesen bevonja a kókuszzsír a szárazanyagot. Sütőpapírral bélelt tepsire szórjuk és fakanállal lenyomkodjuk, hogy egy nagy egybefüggő tábla legyen belőle, majd 180 fokra előmelegített sütőben (nem légkeverésen!) 13-15 percig sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, ezután darabokra törjük és befőttes üvegbe téve, száraz, hűvös helyen tároljuk! 🤩 Én natúr kókuszjoghurttal és gyümölccsel szeretem a legjobban, de akár dióvajakat, liofilizált gyümölcsöt, chia magot vagy kókuszreszeléket is szórhatunk rá.
