Barion Pixel

Green goddess salad – Zöld istennő saláta

Elkészítési idő: 15 perc

Bátran mondhatom, hogy nincs olyan főzőtanfolyamom, ahol ne lenne legalább egy féle friss zöldfűszer. Nagy tisztelője vagyok ezeknek a szuperfoodoknak! Bár általában együltünkben nem fogyasztunk belőlük nagyon sokat, érdemes tudni, hogy a friss és szárított zöldfűszerek per 100 gramm bőségesen tartalmaznak értékes tápanyagokat; vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok és fitotápanyagok formájában. Nem csak istenien lehet velük ízesíteni és gyönyörűen mutat a tányéron, de még kimondottan egészségesek is! 

Ezt a receptet a ‘green goddess’, azaz zöld istennő saláta inspirálta, az instagramon évek óta látom, azt hiszem talán Jennifer Aniston fogyasztotta valaha. Én csak tegnap próbáltam ki először, mert a legutóbbi főzőestről maradt egy csomó zöldfűszer, amit egyben szerettem volna felhasználni. Tényleg nagyon finom, biztosan fogok még ilyet készíteni!

Hozzávalók 4 személyre:
1/2 fej (kis méretű) káposzta, kis kockákra vágva vagy reszelve
1/2 fej friss saláta, levelei darabokra tépkedve (én a Bosnyákon a kedvenc salátásomtól vettem)
1/2 uborka, kis kockákra vágva
1 szál újhagyma, szeletelve
1 gerezd fokhagyma, szeletelve
1 csokor petrezselyem, durvára aprítva
1 csokor kapor, durvára aprítva
néhány bazsalikom levél (ha épp van)
1 marék dióféle (pl. dió, kesu vagy mogyoró)
1 tk. só
kevés frissen őrölt bors
1 lime leve vagy 1/2 citrom leve
1 tk. méz
kb. 50 ml extra szűz olívaolaj + kevés víz

Az eredeti recept egy kicsit más, a zöldfűszerek helyett spenótot használ és sörélesztő pelyhet is tesz bele, de a lényege ez… 🙂 A káposztát, a salátát és az uborkát egy tálban összekeverjük és félretesszük. A többi hozzávalót egy konyhai robotgépbe tesszük és egy pesztóhoz hasonlóan simára turmixoljuk. Én egyébként botmixerrel csináltam, mert a konyhai robotgépem túl nagy ehhez a mennyiséghez, és így is tök jól ledarálta. Ha úgy látjuk, hogy elbír még egy kis olívaolajat, nyugodtan használjunk, de végső soron egy nagyjából sima, de tömörebb állagú szósz lesz belőle, így nem áztatja el a salit, de tök jól bevonja! A szószt és a zöldségeket összekeverjük. A tetejére szórtam egy kis arany mazsolát és diókat, ez persze opcionális. A szombati indiai tanfolyamra kísérletezek éppen gluténmentes naan kenyereket, én azzal és két tükörtojással fogyasztottam vacsorára.

Picture of LauNoo

LauNoo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek