Elkészítési idő: 25 perc
Én általában csak 2-3 napra előre vásárolok, emiatt hetente többször járok piacra vagy boltba. Szeretek intuitíven enni, nem mindig tudom előre, hogy mire lesz gusztusom, így inkább többször megyek és kevesebbet veszek. Az elmúlt időszak különböző munkái és tanfolyamai miatt viszont összegyűlt itthon egy csomó friss alapanyag, emiatt hétfőn úgy döntöttem, hogy addig nem vásárolok élelmiszert, amíg van miből főzni! Vasárnap óta nem vettem semmit és még holnapra sem kell, így sikerült a hűtőt szépen lecsupaszítani!
Hozzávalók 2 személyre:
120 g rizottó rizs
250 g barna csiperkegomba, szeletelve
1 vöröshagyma, kis kockákra vágva
2 gerezd fokhagyma, szeletelve
1 tk. szárított kakukkfű
5-6 friss zsályalevél, aprítva (vagy 1 tk. szárított zsálya)
4 ek. olívaolaj
2 nagy kocka vaj (vagy helyette még 2-3 ek. olívaolaj)
1 tk. só (több kisebb részletben adom hozzá)
frissen őrölt bors, ízlés szerint
kb. 600 ml forró víz, benne feloldva 1 leveskocka (vagy alaplé)
Egy edényben az olívaolajon és az egyik kocka vajon megdinszteljük a hagymát, pár perc után hozzáadjuk a fokhagymát, a gombát, a zsályát, a kakukkfüvet, sózzuk és borsozzuk és 5 percig néha megkeverve pirítjuk. Közben megmossuk egy párszor a rizst hideg vízben, leszűrjük és hozzáadjuk a gombához, újra sózzuk és 2-3 percig kevergetve pirítjuk közepes lángon. A leveskockás víz legyen forró és készítsük oda magunk mellé. Adjuk hozzá először a folyadék egyharmadát és 1 percig kevergessük, majd 1-2 percig hagyjuk főni.
Amikor többnyire magába szívta a folyadékot, adjunk hozzá még egy harmadot a vízből, újabb 1 percig kevergessük, majd újabb 1-2 percig hagyjuk főni, ezt ismételjük meg még egyszer utoljára. Ekkor a rizs már valószínűleg készen van (az az ideális, ha al dente, vagyis fogkemény), ha mégis úgy ítéled, hogy kell még neki idő, akkor ismételd meg újra kb. 1 dl forró vízzel a leírt folyamatot.
A végén még hozzákeverem a másik kocka vajat is és borsozom, kóstolást követően eldöntöm, hogy kell-e még bele só. Frissen tálalom! (Párolt brokkolit szórtam még a tetejére, ez a képről lemaradt).