Elkészítési idő: 30 perc
Ma ellátogattunk a Buono! delikáteszbe a Teréz körútra, ahová mindig egy élmény betérni. Giuseppe évek óta üzemelteti boltját, ahol olasz élelmiszereket és különlegességeket kínál. Sok éve járunk hozzá, van pár dolog amit lehetőség szerint nála vásárolok. Pénteken lesz egy főzőtanfolyamom, ahol egy nagy csapat fiatal sportolót várok, az egyik fogás pesztós tésztasaláta lesz sült lazaccal, ehhez kellett vásárolnom néhány dolgot… 🙂
És HA MÁR arra jártam, vettem magunknak is egy kis ebédre valót. Az egyik kedvenc régi családi mondásunk, hogy a HA MÁR a legdrágább! Nagy igazság! 😀

Hozzávalók 4 személyre:
4 ek. olívaolaj
1 nagy kocka vaj (helyettesíthető 2 ek. olívaolajjal)
1 közepes fehér hagyma, kis kockákra vágva
3-4 gerezd fokhagyma, szeletelve
2 ek. sűrített paradicsom
2 gerezd fekete fokhagyma, pépesítve (elhagyható) – ez fermentált fokhagyma, melyet kiválóan lehet ételek ízesítésére használni, a belinkelt termék magyar, de kapható spanyol, angol, stb. fekete fokhagyma is.
1 közepes cukkini, negyed karikára vágva
200 g barna csiperkegomba, szeletelve
50-100 g bébispenót
friss bazsalikom
só és bors, ízlés szerint
opcionálisan valamilyen érlelt sajt a tetejére
kb. 350 g gluténmentes tészta (A Buono-ban kapható gluténmentes tésztáknak nincsen párja itthon)
Egy lábosban feltesszük a tészta főzővizét, amelyhez adjunk legalább 1 púpos teáskanál sót. Egy nagyobb edényben az olívaolajon és a vajon megdinszteljük a hagymát és a fokhagymát, majd hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a fekete fokhagymát és egy kupica vizet és simára keverjük. Ezután hozzáadjuk a cukkinit és a gombát és addig keverjük, amíg egyneműen bevonja a zöldségeket a szósz, majd sózzuk és borsozzuk. Közben a víz is felforr, ekkor hozzáadjuk a tésztát és a csomagoláson jelzett ideig főzzük. A tészta főzővizéből merítsünk néhány kanállal és öntsük a zöldségszószba, majd főzzük sűrűre. A zöldségeket összesen 15-20 percig főzzük közepes lángon. Amikor megfőtt a tészta, leszűrjük és egyből a szószhoz keverjük. Megszórjuk friss bazsalikommal és kevés morzsolt vagy reszelt sajttal.
Jó főzést és szép estét kívánok mindenkinek!
