Elkészítési idő: 50 perc
Ha csak egy családi receptemet örökíthetném át az utókornak, akkor Édesanyám ZSENIÁLIS csoki mousse tortája lenne az. Ezt a receptet több mint 10 éve készítette először, azóta megszámlálhatatlanul sokszor megsütöttük és mindannyiunk top kedvencei között szerepel! 🙂
Hozzávalók egy 8-10 szeletes tortához:
200 g étcsokoládé (75-80% közötti a legjobb), darabokra törve
150 ml kókusztej (vagy egyéb növényi tej)
120 g puha vaj vagy kókuszzsír + kevés a tortaforma kenéséhez
110 g eritrit
6 db tojás, kettéválasztva
60 g gluténmentes liszt – nagyon sok féle liszttel működik, például:
gm zabliszt, gesztenyeliszt, zsírtalanított mandulaliszt, mandula finom őrleménye, maniókaliszt
csipet só
A sütőt előmelegítjük 160 fokra. Egy kerek, csatos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, a peremét pedig kikenjük kókuszolajjal vagy vajjal.
A csokoládét megolvasztjuk a kókusztejjel, egy selymes csokikrémet szeretnénk kapni.
A vajat kikeverjük az eritrittel, a tojások sárgájával és egy csipet sóval.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, ehhez tiszta és száraz habverő fejet használjunk.
A sárgájához hozzákeverjük az olvasztott csokoládét, majd egyenesen bele szitáljuk a lisztet is, és simára keverjük. Ezután több részletben, óvatosan belehajtogatjuk spatulával a tojásfehérje habot, majd a tortaformába öntjük, finoman elegyengetjük és 22-25 percig sütjük, szigorúan légkeverés nélkül!
Akkor jó, ha a közepe még lágy (ha a formát gyengéden megrázogatjuk, a közepe még ringatózik.) Ekkor vegyük ki, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Önmagában is tökéletes, de fagylalttal kínálva lehet még halmozni az élvezeteket! Isten áldja a mi zseniális Anyukánkat!

