Elkészítési idő: 60 perc
Van egy almatorta recept ami legalább 100 éve a családunkban van. Anyai Dédnagymamámtól származik (akit még ismertem, 96 éves korában hunyt el), de én a Nagymamámtól tanultam meg.
Az eredeti receptben az alma töltelékbe felvert tojásfehérjehab kerül, alul van egy réteg tészta, utána a töltelék és a tetején tésztából egy rácsos díszítés. A tészta ugyanúgy készül itt is, a töltelék viszont kicsit egyszerűbb, ez nem almatorta, inkább almás pite!
Egy 20×20 cm-es, négyzet alakú szilikonos sütőformában készítettem, alulra tettem egy réteg sütőpapírt.

Hozzávalók 10 szelethez:
- 200 g It’s Us Miklós lisztkeverék (a rosttal dúsított változatot használtam)
- 100 g vaj
- 50 g eritrit, vagy más édesítő
- 1 tojás + 1 a kenéshez
- csipet só
- 5-6 alma, hámozva és reszelve
- 1 bio citrom reszelt héja
- kevés citromlé
- 1 tk. őrölt fahéj
- 1 tk. méz
- csipet só
A tészta hozzávalóit tálba tesszük és a kezünkkel néhány perc alatt szép, egynemű tésztát gyúrunk belőle. Letakarjuk és fél órára a hűtőbe tesszük.


A reszelt almából kinyomkodjuk a levet (érdemes eltenni, isteni finom szódával almafröccsnek!), lábosba tesszük, hozzáadjuk a mézet, a citromhéjat- és levet, a fahéjat és a sót és kb. 5 percig főzzük. A tésztát kivesszük a hűtőből, az egyik felét belenyomkodjuk egyenletesen a sütőformába, megszúrkáljuk villával néhány helyen, majd 180 fokos sütőben 8-10 percig elősütjük. Közben a másik felét két sütőpapír között kinyújtjuk.


Kivesszük a sütőből, eloszlatjuk rajta az almát, ráhelyezzük a másik tésztaréteget, megszúrkáljuk villával, lekenjük a tojással és 15-18 perc alatt aranybarnára sütjük!
