Barion Pixel

Gluténmentes almás pite (Régi családi recept alapján ❤️)

Elkészítési idő: 60 perc

Van egy almatorta recept ami legalább 100 éve a családunkban van. Anyai Dédnagymamámtól származik (akit még ismertem, 96 éves korában hunyt el), de én a Nagymamámtól tanultam meg.

Az eredeti receptben az alma töltelékbe felvert tojásfehérjehab kerül, alul van egy réteg tészta, utána a töltelék és a tetején tésztából egy rácsos díszítés. A tészta ugyanúgy készül itt is, a töltelék viszont kicsit egyszerűbb, ez nem almatorta, inkább almás pite!

Egy 20×20 cm-es, négyzet alakú szilikonos sütőformában készítettem, alulra tettem egy réteg sütőpapírt.

Hozzávalók 10 szelethez:

  • 200 g It’s Us Miklós lisztkeverék (a rosttal dúsított változatot használtam)
  • 100 g vaj
  • 50 g eritrit, vagy más édesítő
  • 1 tojás + 1 a kenéshez
  • csipet só
  • 5-6 alma, hámozva és reszelve
  • 1 bio citrom reszelt héja
  • kevés citromlé
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 1 tk. méz
  • csipet só

A tészta hozzávalóit tálba tesszük és a kezünkkel néhány perc alatt szép, egynemű tésztát gyúrunk belőle. Letakarjuk és fél órára a hűtőbe tesszük.

A reszelt almából kinyomkodjuk a levet (érdemes eltenni, isteni finom szódával almafröccsnek!), lábosba tesszük, hozzáadjuk a mézet, a citromhéjat- és levet, a fahéjat és a sót és kb. 5 percig főzzük. A tésztát kivesszük a hűtőből, az egyik felét belenyomkodjuk egyenletesen a sütőformába, megszúrkáljuk villával néhány helyen, majd 180 fokos sütőben 8-10 percig elősütjük. Közben a másik felét két sütőpapír között kinyújtjuk.

Kivesszük a sütőből, eloszlatjuk rajta az almát, ráhelyezzük a másik tésztaréteget, megszúrkáljuk villával, lekenjük a tojással és 15-18 perc alatt aranybarnára sütjük!

Picture of LauNoo

LauNoo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek