Elkészítési idő: 45 perc
Ha nagyon megerőltetem magam, akkor tudok kedvenc zöldségeket választani, de nem könnyű nekem! Igazából minden zöldséget szeretek. ÓRIÁSI zöldség fogyasztó vagyok, ez mindig is így volt. Pár éve egy tök jót beszélgettünk a középiskolai osztályfőnökömmel, aki arra emlékezett vissza, hogy gyakran ropogtattam répa hasábokat órán 😀 Van ami nem változik!
Csak ötöt nem tudnék választani, de ha kategóriákra bontom, akkor a TOP 5 zöldség nekem (minden évszakból válogatva):
– fekete kel/fodros kel
– brokkoli
– sütőtök
– hagymafélék
– zöldfűszerek
ezeket pedig szorosan követi a gyömbér, a karalábé, a retek és a sárgarépa. Az olívabogyó bár sós és keserű, hivatalosan gyümölcs, de az is benne van a TOP 10-ben 🙂
Hozzávalók 4 személyre:
4 májas hurka
1 csokor fekete kel, vastag torzsája eltávolítva, levelei szeletelve
2 közepes cékla, hámozva és kisebb kockákra vágva
500 g sütőtök (vagy 2 közepes édesburgonya), hámozva és kockázva
1-2 ek. paleolaj (magas olajsavas napraforgó-olaj)
só, ízlés szerint
2 birsalma, hámozva, kis kockákra vágva
1-2 szem csillagánizs
2 ek. folyékony kókuszolaj
30-40 g méz
csipet só
A májas hurkát egy 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük. A céklát és a sütőtököt sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, meglocsoljuk a paleolajjal, sózzuk és 180 fokos sütőben 30-35 percig sütjük. Egy edényben kevés vizet forralunk, sózzuk és hozzáadjuk a fekete kelt. 2-3 percig főzzük, majd leszűrjük és a frissen sült zöldségekkel összekeverjük.
Egy edényben a kókuszolajon elkezdjük főzni a birsalmát, meglocsoljuk a mézzel, hozzáadjuk a csillagánizst és a sót, öntünk alá egy kevés vizet és lefedve főzzük kb. 20-25 percig vagy amíg teljesen megpuhul. Ezután lehúzzuk a tűzről és kicsit hűlni hagyjuk, végül botmixerrel simára turmixoljuk. A zöldségekhez és a májas hurkához kínáljuk, de más húsok, pl. sült kacsamell vagy kacsacomb/csirkecomb mellé is nagyon finom!
