Barion Pixel

Fűszeres húsgolyós-zöldséges étel (közel-keleti ízvilág)

Elkészítési idő: 35-40 perc

Ez egy NAGYON FINOM étel lett, Lőrinc készítette nekünk tegnap vacsorára 🙂
Egy tányérral meg tudtam menteni, hogy ma lefotózzam szépen. Imádom a közel-keleti ízeket, engem leginkább arra a konyhára emlékeztet, de nem egy konkrét recept alapján készült. A hús, a zöldségek, a gyömbér, a zöldfűszerek és a rizs is (Valoryz) mind hazai alapanyagok voltak! 

A magfűszerek könnyen beszerezhetőek, az egyetlen dolog, amit én külföldről hoztam és itthon nem találkoztam még vele, az az aszalt borbolya, de ahogy írom is a receptben, helyettesíthetjük mazsolával vagy aszalt vörösáfonyával, vagy elhagyhatjuk teljesen!  

A húsgolyóhoz (a recept 4 személyre szól)
500 g darált csirkecomb + pici reszelt gyömbér + 1 szál vékonyra szeletelt újhagyma + só 

5 ek. folyékony kókuszolaj vagy olívaolaj
2 vöröshagyma, félkarikára vágva
1 kis padlizsán, kis kockákra vágva
1 kis cukkini, kockákra vágva
1 ramiro paprika, kimagozva és karikázva (egy kápia paprika is tökéletes!)
400 g veresi paradicsom, negyedelve
1 gerezd fokhagyma, reszelve
1 tk. őrölt koriandermag
1 tk. őrölt római kömény
1 újhagyma zöldje, vékonyra szelve
1 csokor petrezselyem, aprítva
1 csokor kapor, aprítva
kis darab gyömbér, hámozva és apróra vágva
só, ízlés szerint
aszalt borbolya (elhagyható, vagy helyette lehet aszalt vörösáfonya vagy mazsola)

A húst összegyúrjuk a többi hozzávalójával és kis golyókat formázunk. 
Egy nagyobb edényben pár evőkanál zsiradékon aranybarnára pirítjuk a golyókat, majd kiszedjük egy tányérra. Ugyanabban az edényben a maradék zsiradékon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a padlizsánt, az őrölt római köményt és a koriandermagot, sózzuk, felöntjük kb. 100 ml vízzel és 6-8 percig pirítjuk. Ezután hozzáadjuk paprikát, a cukkinit és visszatesszük a húsgolyókat is, 6-7 percig nagy lángon főzzük, ha kell, önthetünk még alá pici vizet. A végén hozzáadjuk a paradicsomot is és addig főzzük, amíg a paradicsomok is összeesnek (5-6 perc). Ekkor belereszeljük a gerezd fokhagymát és elkeverjük. Lehúzzuk a tűzről és megszórjuk a kaporral, a petrezselyemmel, az újhagyma zölddel, a gyömbérrel és az aszalvánnyal. Mi főtt rizzsel fogyasztottuk 🙂

Picture of LauNoo

LauNoo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek