Barion Pixel

Vörösboros marhahús ragu gyökérzöldségekkel és édesburgonya tócsnival

Elkészítési idő: 3 óra – ebből aktív munka csak 25 perc! 🙂

Ez egy igazi őszies komfort étel! Az olyan fogásoknak, amelyek lassan és hosszan készülnek egészen elmélyül az íze és bár tény, hogy sokáig tart mire elkészül, aktívan nem kell vele sokat foglalkozni! 

Nagyon jól passzol hozzá, hogy ha csontlevest használunk a főzéshez, de ha épp nem tudunk szerezni vagy nincsen otthon, akkor a zöldségek leesőiből főzzünk egy gyors zöldség alaplevet. A sárgarépa, a fehérrépa, az édesburgonya, a hagyma és a fokhagyma héját és levágott részeit kis lábosba tettem, felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje, megsóztam és 15-20 percig kis lángon főztem, majd átszűrtem. Ezt a villámgyors zöldség alaplevet használtam el a raguhoz! Ha készen kapható hosszan főtt alaplevet szeretnél vásárolni, akkor csakis az Alaplé Bár-t ajánlom, több üzletük is van! De a Kifli.hu-n is elérhetőek a termékeik.

Hozzávalók 4 személyre:
800 g marhahús, kisebb kockákra vágva (pl. marhanyak, marhalábszár, stefánia)
2 vöröshagyma, kockázva
3 gerezd fokhagyma, szeletelve
1 nagy sárgarépa, hámozva és vastagabb karikákra vágva (1,5-2 cm)
1 nagy fehérrépa, hámozva és vastagabb karikákra vágva (szintén 1,5-2 cm)
2 babérlevél
2 tk. szárított kakukkfű
2 ek. sűrített paradicsom
250 ml száraz vörösbor (helyettesíthető alaplével)
500 ml alaplé (vagy annyi, hogy ellepje a húst és a zöldséget)
3 ek. folyékony kókuszolaj
só és bors, ízlés szerint
500 g hámozott édesburgonya, kockázva
csipet őrölt szerecsendió
kókuszolaj, kacszsír vagy vaj a sütéshez
só és bors, ízlés szerint

Egy nem túl nagy edényben (ha van, akkor öntött vasedényben) 10 percig pirítjuk a húst, majd kiszedjük egy tálba. Ugyanabban az edényben, az olajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a sárgarépát, a fehérrépát és a fokhagymát és pár percig pirítjuk. Ezután belekeverjük a kakukkfüvet, a babérlevelet és a sűrített paradicsomot, sózzuk és borsozzuk. Visszaadagoljuk a húst, nagy lángra vesszük, beleöntjük a vörösbort és 5-10 percig főzzük, majd az alaplével is felöntjük, lefedjük és kis lángon (!) 2-2,5 órán át főzzük. Ha szükséges közben önthetünk még rá vizet vagy alaplevet, amikor én készítettem nem volt rá szükség. 

Az édesburgonyát puhára pároljuk, fontos, hogy nem főzzük! Helyezzünk egy edénybe párolóbetétet, öntsünk alá valamennyi vizet és fedő alatt pároljuk meg az édesburgonyát, ha kész tegyük át egy keverőtálba. Krumplinyomóval pépesre törjük, hozzákeverjük a szerecsendiót, a sót és a borsot és a kezünkkel tócsnikat formázunk. Egy serpenyőben, kevés zsiradékon mindkét oldalát aranybarnára pirítjuk. A szaftos raguval együtt tálaljuk!

EGY ŐSZRE HANGOLÓDÓ, SZEZONÁLIS FŐZŐESTTEL IS KÉSZÜLÖK! 

NOVEMBER 3. – SÜTŐTÖK SZEZON! FŐZŐTANFOLYAM

Várlak sok szeretettel!

Picture of LauNoo

LauNoo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek