Elkészítési idő: 30 perc
Az eredeti receptet egy alacsony FODMAP-étrend témájú főzőestemre fejlesztettem, az egy kakaós muffin volt csoki krémmel a tetején. Ha esetleg újonnan alacsony FODMAP diétát követsz, akkor az édesítőket érdemes eleinte teljesen elkerülni, a visszavezetés időszakában pedig mérsékelten fogyasztani és persze az egyéni toleranciádat figyelembe véve. A rizsszirup és a juharszirup használható, a méz viszont nem.
Ez egy tovább turbózott recept, étcsoki és banán darabokkal. A banánt nem kell teljesen simára pépesíteni, inkább darabosabb maradjon! 🙂

Hozzávalók 12 muffinhoz:
170 g gluténmentes zabliszt vagy hajdinaliszt
35 g holland kakaópor
60 ml folyékony kókuszolaj vagy magas olajsavtartalmú napraforgó-olaj
100-120 ml méz, juharszirup vagy rizsszirup
160 ml növényi tej (én kókusztejet használtam)
2 tojás
1 tk. szódabikarbóna
2 tk. vanília aroma
csipet só
100 g 70-80%-os étcsoki, kis darabokra törve
3 kisebb banán, villával darabokra törve
A lisztet, a kakaóport és a szódabikarbónát tálba szitáljuk. A tojást, az olajat, a folyékony édesítőt, a vaníliát és a sót egy másik tálban alaposan összekeverjük, majd hozzáöntjük és liszthez és csomómentesre keverjük. Végül beleforgatjuk egy spatulával a banánt és az étcsokit is. Egyenletesen eloszlatva muffin formákba öntjük, ne töltsük túl, mert sülés közben megnőnek! 180 fokra előmelegített sütőben, 15-16 percig sütjük.