Elkészítési idő: 45 perc
Egy újabb almás pite variáció, most azt használtam hozzá ami épp volt itthon, bízva egy finom végeredményben, és szerencsére nagyon jó lett! Nem ment kárba a munkám vele! A szezonális sütések-főzések segítenek ráhangolódni az egyre közeledő őszi időszakra
Körtével is biztosan nagyon finom lenne!


Hozzávalók 8-10 szelethez:
A tésztához:
140 g mandulaliszt
110 g hajdinaliszt
2 db M-es méretű tojás
50 g olvasztott vaj vagy kókuszzsír
50 g eritrit (vagy egyéb édesítő)
1 kk. só
A töltelékhez:
50 g vaj vagy kókuszzsír
5 piros alma, hámozva és kockázva
1 tk. őrölt ceyloni fahéj
1 tk. vanília aroma
kb. 50 ml méz (vagy egyéb édesítő)
1-2 ek. citromlé
A tészta hozzávalóit tálba tesszük és kézzel összegyúrjuk, kicsit ragadni fog először, de ha összeállt és a kezünkről lekaparjuk a ráragadt tésztát és tiszta kézzel folytatjuk, akkor már nem fog ragadni. Egy 20×20 cm-es, sütőpapírral bélelt sütőformába nyomkodjuk úgy, hogy legyen magas pereme körbe. 180 fokos sütőben (légkeverés + felső-alsó sütés) 8 percig elősütjük a tésztát.
Egy lábosban az olvasztott vajhoz hozzáadjuk az almát, a fahéjat, a vaníliát, a juharszirupot és a sót, alaposan elkeverjük, hogy egyenletesen bevonja az almát a szirupos fűszer és 3-4 percig főzzük, majd lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a citromlevet is. Az elősütött tésztába egyenletesen belekanalazzuk az almát (az almából kifőtt folyadékot hagyjuk a lábosban, az lesz a szósz a tálaláshoz), és visszatesszük a sütőbe sülni kb. 20-25 percre. Tálalás előtt hagyjuk teljesen kihűlni, a félretett szósszal meglocsolva tálaljuk és esetleg egy kevés (kókusz)tejszínhabbal….. 🙂
